Christmas Quiz 2017!

Every year on Christmas Day my family do a quiz – girls against boys! It’s very competitive and I’m always the Quiz Master. Here’s the quiz we will be doing on Christmas Day this year. There are ten rounds and fifty questions in total. I’ve put the answers in as well just incase you want to be a Quiz Master on Christmas Day too!

ROUND ONE: CHRISTMAS

1)In the song 12 Days of Christmas what is given on the seventh day?

ANSWER: Swans-a-swimming

2) Which country is the largest exporter of Christmas trees?

ANSWER: Denmark

3) How many ghosts are there in a Christmas Carol?

ANSWER: Four (Jacob Marley, past, present and future)

4) Who were the first people to visit baby Jesus in the Nativity story?

ANSWER: Shepherds

5) In a Christingle what does the orange represent?

ANSWER: The world

 

ROUND TWO: CAPITAL CITIES

1)What is the capital of Greece?

ANSWER: Athens

2) What is the capital of Egypt?

ANSWER: Cairo

3) What is the capital of Belgium?

ANSWER: Brussels

4)What is the capital of Russia?

ANSWER: Moscow

5)What is the capital of Brazil?

ANSWER: Brasilia

 

ROUND THREE: TELEVISION

1)In what town do the Simpsons live in?

ANSWER: Springfield

2)Which actress played the mum of Jennifer Saunders character in Absolutely Fabulous?

ANSWER: June Whitfield

3)Who won this year’s Strictly Come Dancing?

ANSWER: Joe McFadden (actor – Holby City)

4) In what year did the first episode of Coronation Street air?

ANSWER: 1960

5)What planet does Doctor Who come from?

ANSWER: Gallifrey

 

ROUND FOUR: SPORT

1)Who won this year’s men’s Wimbledon Final?

ANSWER: Roger Federer

2)How many Olympic golds had Mo Farrah won?

ANSWER: Four

3)Where is commonly referred to as the home of cricket?

ANSWER: Lord’s Cricket Ground

4)How many times has Lewis Hamilton been the Formula One World Champion?

ANSWER: Four

5)Who is the current Liverpool football Manager?

ANSWER: Jurgen Clopp

 

ROUND FIVE: FOOD

1)A Calzone is a type of what?

ANSWER: Pizza

2)What country does Halloumi originate from?

ANSWER: Cyprus

3)What was a Snickers chocolate bar previously called?

ANSWER: Marathon

4)What is the Italian name for ice-cream?

ANSWER: Gelato

5)What vegetable is traditionally used in a Moussaka?

ANSWER: Aubergine

 

ROUND SIX: MUSIC

1)Which British male singer released the songs ‘Shape of You’ and Castle on the Hill?

ANSWER: Ed Sheeran

2)In which musical would you hear the words sung, ‘all that jazz’?

ANSWER: Chicago

3)What year did The Beetles break up?

ANSWER: 1970

4)What country is Justin Bieber from?

ANSWER: Canada

5)Who sang the title track of the late 80s James Bond film Licence to Kill?

ANSWER: Gladys Knight

 

ROUND SEVEN: HISTORY

1)World War II began in which year?

ANSWER: 1939

2)Who was the first monarch to live at Buckingham Palace?

ANSWER: Queen Victoria

3)In what year did Tony Blair become Prime Minister?

ANSWER: 1997

4)Who was the American President before Barack Obama?

ANSWER: George Bush

5)Who was Henry the VIII’s fifth wife?

ANSWER: Catherine Howard

ROUND EIGHT: CRYPTIC CONFECTIONARY

EXAMPLE:  A dog = Yorkie

1)Edible fasteners

ANSWER: Buttons

2)Medieval entertainers?

ANSWER: Minstrels

3)Toothless drink

ANSWER:Wine gums

4)Clever folk

ANSWER: Smarties

5)Sporting break

ANSWER: Timeout

ROUND NINE: FILMS

1)What is the name of the snowman in the film Frozen?

ANSWER: Olaf 

2)What is the highest grossing film of all time?

ANSWER: Avatar

3)In which movie does Jim Carey unknowingly star as the main character in his own reality television show?

ANSWER: The Truman Show

4) What film won Best Picture in this year’s Oscar’s?

ANSWER: Moonlight

5) What is the name of Harry Potters owl?

ANSWER: Hedwig

ROUND TEN: POT LUCK

1)What are the three states of matter?

ANSWER: Solid, liquid, gas

2)What is the largest brass instrument in an orchestra?

ANSWER: Tuba

3) What city in Turkey has the same name as a superhero?

 ANSWER: Batman

4) If you’re celebrating your sapphire wedding anniversary how many years have you been married?

ANSWER: 45 years

5) How many consonants are there in the English alphabet?

ANSWER: 21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *